Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Hírek, friss információk

A hepatitisz világnapja - július 28.

 
2024. július 30.

A hepatitisz világnapja

2004 óta, július 28. a hepatitis világnapja. Kilencvenöt évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon született prof. Baruch Blumberg, a hepatitis B vírus felfedezője, és a hepatitis B elleni vakcina kifejlesztője. 1976-ban orvosi Nobel-díjjal jutalmazták a fertőző betegségek terjedése új mechanizmusainak felfedezéséért.

A Világnappal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elsődleges célja, hogy előmozdítsa a hepatitis betegséggel kapcsolatos nemzeti és nemzetközi törekvéseket, továbbá, hogy felhívja a figyelmet az erőteljesebb globális fellépés szükségességére annak érdekében, hogy a tesztelési és kezelési ráták javításával 2030-ra a betegség globális jelenségként eltűnjön.

Maga a hepatitis a máj idült vagy gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban különböző vírusfertőzések, de más károsító hatások is okozhatnak (alkohol, méreganyagok). Vezető klinikai tüneteik között sok a hasonlóság, jellemző a sárgaság, de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól. A jelenleg ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik, és X-szel jelölik a még nem azonosított vírusokat.


Ami még érdekelhet...