Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Hírek, friss információk

Folyadékpótlás a nagy hőségben

 
2024. augusztus 13.
Folyadékpótlás a nagy hőségben

A nagy melegben a szervezet gyorsan veszít vízkészletéből, ezért fontos, hogy a folyadékot folyamatosan pótoljuk, lehetőleg napi 3-4 literrel.

Tévhit azonban, hogy a jéghideg üdítő vagy víz hűti le legjobban a szervezetet nagy kánikula esetén. A túl hideg frissítő túlterhelheti a szervezetet, és akár ájulást is okozhat, így inkább szobahőmérsékletű folyadékot fogyasszunk. Az extrém meleg kivonja a vizet a szervezetből, aminek hatására esszenciális sókat és ásványi anyagokat is vesztünk. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a kiszáradást, növelni kell a folyadékbevitelt, lehetőleg víz formájában. Emellett szintén apró, de mégis fontos részlet, hogy ne kizárólag ásványvizet vagy csapvizet fogyasszunk, hiszen a szervezetünk értékes sókat és ásványi anyagokat is veszít a nyári napsütésben, hanem gyümölcs levet, tejet, limonádét.  Az alkohol és kávé fogyasztása viszont kifejezetten kerülendő a forró időszakokban, hiszen ezekkel épp ellenkező hatást érhetünk el: tovább dehidratáljuk a szervezetünket.

Ugyanakkor ne essünk a túlfogyasztás hibájába sem. A túlzott folyadékbevitellel akár hiperhidrációt is előidézhetünk, ami a végtagok ödémásodáshoz, fejfájáshoz, tompultsághoz, bágyadtsághoz és akár görcsökhöz is vezethet. Bizonyos betegségek esetén szintén nagyon szigorúan oda kell figyelnünk az orvosok által meghatározott folyadékbevitel betartására.

Érdemes elkerülni a legnagyobb kánikulát, a közvetlen napsütést, illetve a legmelegebb időszakokban a szabadtéri mozgást is. A nagy melegben iktassunk be több kisebb, könnyű étkezést, mert a kiadós, zsíros ételek fokozzák a meleg érzetet és a vízvesztést. Tanácsos levesek, gyümölcsök és nagyobb víz tartalmú ételek fogyasztása is.

Bárhová indulunk, vigyünk magunkkal vizet. Akár gyalog, akár autóval kerülhetünk olyan szituációban, amikor egy korty víz életmentő lehet.



Ami még érdekelhet...