Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Hírek, friss információk

Fronthatások

 
2024. szeptember 09.
Fronthatások

Hogyan hatnak szervezetünkre az időjárás változásai?

Az időjárás változása, a hőmérséklet, légnyomás és páratartalom, az átvonuló meleg és a hidegfrontok különböző intenzitással hatnak ránk és eltérő tünetekkel jelentkezhetnek az arra érzékeny embereknél. Szervezetünk reakciója a környezeti változásokra nem véletlen, a frontokra leginkább idegi és hormonális tüneteket eredményeznek, erősebb reakcióra pedig az idősek, legyengült fizikumú, túlhajszolt emberek számíthatnak.

A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet. Tudományosan lehetetlen megjósolni, hogy egy adott egyénnél milyen panaszokat fog kiváltani.

A front lényegében a hideg és a meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, melyet egyes meteorológiai paraméterek, mint például a hőmérséklet, a légnyomás, a páratartalom, a szélerősség egyidejű, hirtelen változásai jellemeznek.

A meleg és a hidegfront különbözőképpen hat ránk. Míg melegfront esetén a tünetek már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek, addig a hidegfront esetén fellépő tünetek inkább a front átvonulása után okoznak problémát.

Melegfrontnál emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom és csökken a légnyomás; mindezek pedig a vérnyomás csökkenéséhez, a pulzusszám emelkedéshez, esetleg a depressziós tünetek, illetve migrénes panaszok gyakoribb előfordulásához vezethetnek.

Hidegfrontnál a csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás. Ez ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, mellkasi panaszokkal, valamint a koraszülések számának emelkedésével járhat.

Bizonyos általános idegrendszeri tünetek mindkét fronthatás esetében jelentkeznek, mint például levertség, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és fejfájás.

Hogyan enyhíthetők ezek a tünetek?

Első és legfontosabb, hogy amennyire csak lehet, próbáljuk meg kerülni a stresszt. Emellett táplálkozzunk egészségesen, együnk vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is.

Fontos a rendszeres testmozgás, sétáljunk és mozogjunk sokat. Vegyünk váltott zuhanyt (2 perc hideg vizes, majd 2 perc meleg vizes tusolás váltogatva), vagy szaunázzunk, így formában tarthatjuk keringési és hőszabályozó rendszereinket.

Szintén jó stresszoldó módszerek az aromaterápia, az akupresszúra, a talpmasszázs, a jóga vagy bizonyos gyógynövényekből készült kivonatok, teák fogyasztása (citromfű, orbáncfű, levendula, rozmaring, ginzeng).


Ami még érdekelhet...