Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Hírek, friss információk

Őszi immunerősítés

 
2024. szeptember 13.
Őszi immunerősítés

 

Az ősz beköszöntével és az ősszel jelentkező betegségek megjelenésével, szervezetünknek szüksége van a vitamin utánpótlásra a vírusok és baktériumok támadása ellen. A természetes immunerősítés meghűléses, megfázásos, náthás időszakban különösen szükséges. A megfelelő tápanyagok ereje ilyenkor még inkább megmutatkozik. A szerves anyagok biohasznosulása egyedülálló, lényegesen több biokémiai reakció képes végbe menni a szervezetben a segítségükkel. Ha pedig a tápanyagraktárunk fel van töltve, nehezebb legyűrni minket is!

Az immunrendszerünk feladata, hogy bonyolult védelmi mechanizmusok által megvédje a szervezetünket a külső (vírusok, baktériumok) és belső (daganatos sejtek) károsító hatásoktól. Vannak „immunhiányos” betegek, azonban ez leggyakrabban genetikailag kódoltan, veleszületetten jelentkezik.

 

Leghatásosabb immunrendszer erősítő módszerek:  

  • Egészséges táplálkozás: tápanyagokban gazdag, sokoldalú étrend, mely tartalmazzon sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és sovány fehérjéket. Lehetőség szerint C és D vitaminban gazdag. Ropogtassunk friss zöldségeket, gyümölcsöket.
  • Megfelelő mennyiségű folyadék: napi 1,5-2 liter folyadékbevitel biztosítása szervezetünknek, lehetőség szerint cukrozatlan folyadék- víz, gyógytea, 100%-os gyümölcslé formájában.
  • Elegendő alvás: minőségi és mennyiségi alvás. A nem megfelelő alváshigiéné kihatással van szervezetünk működésére, növeli a stresszt és fokozza a súlygyarapodást.
  • Rendszeres mozgás: napi minimum 6000-8000 ezer lépés, vagy rendszeres testmozgás, sport. A mozgás az immunrendszer erősítése mellett a testre és a lélekre is pozitív hatással van!

 

Milyen egyéb módszerekkel védekezhetünk a kórokozók ellen?

A megbetegedéses időszakokban is elengedhetetlen a rendszeres, napi többszöri alapos kézmosás, főként, ha hazaérünk, ha beteggel találkozunk, vagy ha mi is gyakran fújjuk az orrunkat.

Ha náthásak vagyunk meleg tea, pihenés, szükség esetén orrspray használata javasolt, azonban tartós és magas láz, végtagfájdalom esetén keressük fel háziorvosunkat, mert lehet, hogy szükségessé válik az antibiotikumos kezelés.

Az influenza ellen a leghatékonyabban védőoltással védekezhetünk. Az oltás beadásáról, annak leghatásosabb időzítéséről és a lehetséges mellékhatásokról mindenféleképpen konzultáljunk szakorvosunkkal.

 


Ami még érdekelhet...