Ugrás a fő tartalomhoz
Hódmezővásárhelyi - Makói Egészségügyi Ellátó Központ
igazgatas@hmek.hu | +36 (62) 532-222
Hírek, friss információk

Vigyázzunk bőrünkre!

 
2024. augusztus 13.
Vigyázzunk bőrünkre!

A nyári melegben, mely téma is lehetne aktuálisabb, mint a napozás. Mennyit napozhatunk? Melyik időintervallumban kerüljük el minden esetben a napon való tartózkodást? Melyik naptej a megfelelő bőrünk számára.

A napozás valamilyen mértékben minden mennyiségben károsítja a bőrt. Nehéz definiálni mi a „túlzott napozás”, hiszen ez függ mind a bőr típusától, mind pedig a nap erősségétől. Ami biztos, hogy nyáron, nagy melegben lehetőség szerint ne tartózkodjunk a napon 11:00 óra és 15:00 óra között.

Ha azonban kimegyünk a napra, gondoskodjunk a test leginkább kitett részeinek – arc, nyak, kezek, és lábak – védelméről, és használjunk jó minőségű, és bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú naptejet. Általában, legalább 15-os napvédőfaktorú naptejek használata javasolt a mindennapi tevékenységek során, míg nyaralás idejére a 30-50-es védőfaktorú. A naptejek akkor védenek leghatékonyabban, ha bőséges mennyiségben, vastagon kenjük fel a bőrünkre 15-30 perccel azelőtt, hogy kimennénk a napra, ezt követően pedig óránként ismételtjük bőrünk bekenését. Természetesen fürdőzés, törölközés kapcsán ennél gyakrabban kenjük újra.

 Aki leég, az a biztonságost meghaladó mértékben tette ki magát a napsugárzásnak. A leégés, foltok és szeplők megjelenését is okozhatja, ezáltal pedig hosszú távon a bőr öregedését eredményezi. Ha a bőr öregszik az UV-terhelés miatt, megvastagodik és gyorsabban elveszíti rugalmasságát; „öregségi foltok” jelennek meg a bőrön, megváltozik a bőrszín (fakulás), ráncok keletkeznek, megnagyobbodnak vagy kitágulnak a bőr hajszálerei.

Emellett, az ultraibolya (UV) sugárzásnak való bármilyen mértékű kitettség minden életkorban növeli a bőrrák kockázatát. A bőrrák világszerte a leggyakoribb rákos megbetegedés a túlnyomórészt fehér bőrű népesség körében, és előfordulása drámai mértékben megemelkedett az utóbbi évtizedekben.

 

A bőrrák különböző típusai:

  • melanóma (más néven „festékes bőrrák”): a pigmenttermelő sejtekből indul ki, és habár ez a legkevésbé gyakori típusú bőrrák, ez a legagresszívebb is, amely nem kecsegtet jó kilátásokkal, ha későn észlelik
  • nem melanómás bőrrák két fő típusa:
    • bazálsejtes karcinóma (BCC): világszerte a leggyakrabban előforduló bőrrák a fehér bőrű népesség körében. A BCC terjedése (áttétele) nagyon ritka, de előfordulhat a test fedetlen felületein, mint például az arcon
    • laphámsejtes karcinóma (SCC) („fehér bőrrák”): kevésbé gyakori, de halálos lehet, ha a rák a test más részeire is átterjed, mielőtt észrevennénk

 

Bármilyen elszíneződést vagy eltérést tapasztalunk bőrünkön, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz!



Ami még érdekelhet...